اگر قصد انجام عمل جراحی بینی دارید ویا به تازگی عمل زیبایی بینی انجام داده‌اید، ممکن است تغییراتی در احساس بویایی شما به وجود بیاید و یا متوجه شوید که شب‌ها برخلاف همیشه خر و پف می‌کنید. خبر خوب این است که تمام این عوارض بعد از جراحی بینی، موقتی هستند. معمولا مشکلاتی که برای حس بویایی به وجود می‌آید بعد از یک الی دو ماه بهبود می‌یابد. در این مطلب می‌توانید اطلاعاتی در مورد زمان بهبود این عوارض بعد از عمل بینی و روش‌هایی که به شما کمک می‌کنند سریع‌تر سلامتی خود را به صورت کامل بازیابید، به دست بیاورید.

 

فهرست مطالب

چرا جراحی بینی موجب از دست دادن حس بویایی و یا خر و پف می‌شود؟

جراحی بینی

جراحی بینی یک فرآیند گسترده است که موجب تغییرات چشمگیری در بینی افراد می‌شود، در نتیجه بدن برای بهبودی نیاز به زمان دارد. بعد از عمل بافت‌های بینی افراد برای مدتی متورم می‌شود و به همین دلیل معابر هوا در این مدت تحت تاثیر تورم و التهاب بعد از عمل قرار می‌گیرند و موجب بروز عوارضی مانند خر و پف در خواب و یا فقدان احساس بویایی می‌شوند. البته همانطور که گفته شد این اثرات موقتی هستند و به محض کاهش تورم بینی و بهبود یافتن التهاب بعد از عمل، احساس بویایی و خر و پف فرد هم به حالت قبل برمی‌گردد. در مواردی که کاهش تورم بینی افراد خیلی طول می‌کشد، ممکن است فرآیند بهبودی شش ماه تا یک سال بعد از عمل ادامه داشته باشد.

 

تغییرات اعصاب بویایی و چشایی بعد از عمل بینی

عصب بویایی

طعم و بو به عنوان حواس شیمیایی شناخته می‌شوند. ما توسط محرک‌های بویایی مانند قهوه و گل‌های تازه محصور شده‎ایم. بینی انسان حاوی رشته‌های ریزی است که یک عصب حسی به نام عصب بویایی را تشکیل می‎دهند. این عصب از سلول‌هایی عصبی تشکیل شده است که گیرنده‎های بو هستند و زمانی که مولکول‌های عطری خاص به این سلول‌های گیرنده می‌رسند، حس بویایی انسان را تحریک می‌کنند. بعد از عمل جراحی بینی، معابر بینی ملتهب می‌شوند، از این رو عبور جریان هوا به داخل بینی کاهش می‌یابد و بنابراین مولکول‌های بو نمی‌توانند به انتهای عصب بویایی و به گیرنده‌های بو برسند. زمانی که این گیرنده‌ها، بویی را تشخیص ندهند، درست مانند زمانی که سرما خورده‌اید، احساس چشایی هم کاهش می‎یابد.

 

بعد از جراحی بینی چه قدر طول می‌کشد بیمار حس بویایی خود را بازیابد؟

حس بویایی و چشایی

حس بویایی و چشایی فردی که عمل زیبایی بینی انجام داده است، به تدریج و با فروکش کردن تورم بینی بهبود می‌یابد. حس بویایی اکثر بیماران حدود ۳ تا ۶ هفته بعد از عمل به طور کامل برمی‌گردد. در موارد بسیار نادر برخی از بیماران حس بویایی خود را به صورت دائم از دست داده‌اند، هر چند همانطور که ذکر شد این نتیجه خیلی به ندرت اتفاق افتاده است و معمولا حس بویایی بیماران بعد از جراحی بینی کاملا بهبود می‌یابد و حتی بهتر از قبل می‌شود. شاید از این نکته باخبر باشید که بعضی از عمل‌های جراحی بینی به خاطر بهبود احساس بویایی و خر و پف افراد انجام می‌گیرد، به همین دلیل این مشکل بعد از عمل به طور معمول حل می‌شود و در این مورد جای نگرانی نیست.

 

چگونه به بازیابی حس بویایی و کاهش عوارض عمل بینی کمک کنیم؟

هر فردی با سرعت متفاوتی بهبود می‌یابد و ممکن است متوسط زمانی که در مورد بهتر شدن وضعیت بویایی و خر و پف گفته شد، برای افراد مختلف متفاوت باشد. اما راهکارهایی کلی وجود دارد که شما می‌توانید با انجام آن‌ها به بهبودی خود سرعت ببخشید. این راهکارها را در ادامه بررسی کرده‌ایم.

عوارض عمل بینی

فعالیت‌های جسمی

  • خواب کافی در بهبود یافتن عوارض بعد از جراحی بینی خیلی موثر است؛ هر زمان که احساس خستگی کردید، بهتر است حتما استراحت کنید. زمان خواب سعی کنید صاف دراز نکشید و سر خود را با دو یا سه بالش بلند کنید. این امر به کاهش تورم بینی کمک می‌کند. همچنین بهتر است تا یک ماه بعد از عمل روی پشت خود بخوابید، در این مدت می‌توانید برای اطمینان از صندلی راحتی به جای تخت خواب استفاده کنید.
  • از آن‌جایی که پیاده‌روی موجب افزایش جریان خون می‌شود و از ذات‌الریه جلوگیری می‌کند، بهتر است هر روز زمانی را به پیاده‌روی اختصاص دهید. برای عادت کردن به این روند، می‎توانید هر روز کمی بیش‌تر از روز قبل به میزان پیاده‌روی خود اضافه کنید. همچنین بهتر است تا جایی که می‌توانید در حالت نشسته و ایستاده باشید.
  • تا یک هفته بعد از جراحی بینی سعی کنید اجسام سنگین‌تر از ۴٫۵ کیلوگرم را بلند نکنید.
  • بعد از عمل می‌توانید دوش بگیرید اما به مدت ۶ هفته باید از شنا کردن خودداری کنید.
  • به مدت یک هفته و گاه تا زمانی که پزشک به شما اعلام کند، نباید فعالیت‌های شدید مانند دوچرخه سواری، دویدن، وزنه برداری و یا ورزش‌های هوازی انجام دهید.

 

رژیم غذایی

بعد از عمل جراحی بینی می‌توانید غذای معمول خود را مصرف کنید و این موضوع ارتباط چندانی به حس بویایی ندارد. البته ممکن است به خاطر احساس نکردن طعم واقعی غذا، برای مدتی به صورت موقتی اشتهای خود را از دست بدهید.

 

دارو درمانی

دارو درمانی برای برگرداندن حس بویایی بعد از عمل بینی

  • در صورتی که از داروی خاصی استفاده می‌کنید، ممکن است به دستور پزشک مجبور باشید تا مدتی مشخصی بعد از عمل مصرف آن دارو را متوقف کنید. پزشک معالجتان درباره زمان مصرف دوباره داروها به شما اطلاع خواهد داد. اگر داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین، کلوپیدوگل و یا آسپرین مصرف می‌کنید، حتما با پزشک خود درباره زمان شروع دوباره آن‌ها مشورت کنید. باید حرف‌های پزشک خود را کاملا درک کنید و مطابق دستورات او اقدام کنید.
  • تا ۳ هفته بعد از عمل از مصرف آسپرین، داروهای حاوی آسپرین یا داروهای ضدالتهاب اجتناب کنید، مگر این‌که مصرف این داروها از نظر پزشک مشکلی نداشته باشد.
  • هرگز چند داروی ضد درد را با هم مصرف نکنید، داروهای ضد درد دارای استامینوفن هستند. مقدار زیاد این دارو می‎تواند مضر باشد.

 

جمع‌بندی

همانطور که ذکر شد عمل بینی دارای عوارضی است که ممکن است اندکی آزاردهنده باشند، با این حال تمام این عوارض مانند خر و پف کردن هنگام خواب و از دست دادن حس بویایی موقتی هستند. بعد از عمل بینی می‌توانید با دنبال کردن‌ راهکارهایی که گفته شد، تورم و عوارض بعد از عمل را کاهش دهید، با این حال بهتر است به صورت مداوم با پزشک خود در ارتباط باشید و به صورت کامل به توصیه‌های او عمل کنید.

به این مقاله امتیاز دهید

دکتر هادی سرمستمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر هادی سرمست

– متخصص گوش گلو و بینی، جراح سر و گردن، جراح پلاستیک بینی و صورت – فارغ التحصیل دوره تخصصی در مهرماه سال ۱۳۸۸ از دانشگاه علوم پزشکی گیلان – دارای بورد تخصصی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *