باقی ماندن جای زخم و اسکار پس از جوش و آکنه، آبلهمرغان، ترکهای پوستی یا تصادف مشکل رایجی است. تا همین چندی پیش درمان این عارضههای پوستی بدون ایجاد عوارض جانبی بلندمدت بسیار دشوار بود. جوش دوران بلوغ و نوجوانی یادگار خود را روی پوست باقی میگذارد و بسیاری از بزرگسالان حتی سالها پس از درمان موثر جوشها باید با جای جوش کنار بیایند. اما امروزه با بهرهگیری از تکنولوژی پیشرفته لیزر، تزریق ژل و روشهای دیگر میتوان جای زخم و اسکار روی اکثر پوستها را از بین برد، بدون این که بیمار با عوارض قابل توجهی روبرو شود.
اگر روی بدنتان جای زخم ناخوشایندی وجود دارد که وادارتان میکند با خجالت آن نقطه از بدن را بپوشانید یا این اسکار یادآور خاطراتی ناخوشایند است، میتوانید از کمک متخصصین پوست و زیبایی بهره بگیرید. روشهای مختلفی برای ترمیم جای بخیه جراحی، رفع جای جوش و هر نوع اسکار باقیمانده از تصادفها و آسیبدیدگیها وجود دارد. متخصصین مجرب ما در جلسه مشاوره بهترین روش درمان را متناسب با نوع اسکار پیشنهاد میدهند. مطمئن باشید که متخصصین ما جای زخم را با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و مواد مرغوب و با اتکاء به تجربه و دانش به روز خود به بهترین روش محو خواهند کرد. اگر میخواهید که از روش مناسب درمان جای زخم باقیمانده روی پوستتان آگاه شوید، میتوانید از امکان مشاوره رایگان با متخصصین ما بهره بگیرید. شما میتوانید برای دریافت مشاوره یا رزرو نوبت با شمارههای ۲۲۷۹۳۰۲۵ و ۴۴۷۶۳۱۱۰ تماس حاصل فرمایید.
فهرست مطالب
انواع اسکار(جای زخم)
اسکار هیپرتروفیک
اسکار هیپرتروفیک جای زخم قرمز رنگ و برآمدهای است که محدود به همان نقطه جراحت اولیه باقی میماند و پخش نمیشود. تزریق استروئید و جراحی با لیزر از روشهای از بین بردن اسکار هیپرتروفیک به شمار میرود.
کلوئید
کلوئید یا گوشت اضافه روی پوست قرار میگیرد و محدود به محل آسیبدیدگی اولیه نیست. اسکار کلوئیدی نتیجه تولید بیش از اندازه بعضی سلولها است. گوشت اضافه به مرور بر توانایی حرکتی فرد اثر میگذارد. جراحی، جراحی با لیزر، پرتودرمانی یا تزریق استروئید از روشهای متداول از بین بردن کلوئید محسوب میشود. کلوئیدهای کوچکتر را میتوان به روش کرایوتراپی (منجمد کردن با نیتروژن مایع) درمان کرد. همچنین با استفاده از درمانهای فشاری و ژل سیلیکونی میتوان از ایجاد گوشت اضافه جلوگیری کرد. کلوئید در میان افراد با پوست تیرهتر، به ویژه افراد با نژاد آسیایی یا آفریقایی بیشتر دیده میشود.
جای زخم انقباضی
این نوع جای زخم معمولاً پس از سوختگی پوست ایجاد میشود و چون پوست را کشیده و منقبض میکند، توانایی حرکتی را کاهش میدهد. اسکار انقباضی گاهی عضلهها و عصبها را نیز درگیر میکند.
جای جوش
احتمال باقی ماندن جای هر نوع جوشی وجود دارد. جای جوش انواع مختلفی دارند و ممکن است سطحی یا بسیار عمیق باشند. روش درمان جای جوش به نوع آن بستگی دارد.
اسکار آتروفیک
جای زخم آتروفیک ممکن است صاف باشد یا فرورفتگی مدوری را در محل اصلی زخم ایجاد کند. اسکار آتروفیک معمولاً نتیجه جای جوش است.
درمان و از بین بردن جای زخم
کرم
کرمهای مخصوص درمان جای زخم اسکارهای ناشی از زخم جراحی یا دیگر جراحتها و آسیبدیدگیها را کمتر میکنند. برای درمان جای اسکار میتوان از کرم کورتیکواستروئید یا کرم آنتیهیستامین (برای جای زخم حساس و همراه با خارش) استفاده کرد. متخصصین پوست گاهی آمپول استروئید داخل زخم، پانسمان فشاری یا ورقه ژل سیلیکونی را برای پیشگیری از ایجاد جای زخم و درمان اسکار فعلی توصیه میکنند.
تزریق کورتیزون
کورتیزون نوعی کورتیکواستروئید است که التهاب را تسکین میدهد، قرمزی جای زخم را کم میکند و اسکار را کمرنگ میکند. آمپول کورتیزون مستقیماً در لایه اپیدرم پوست یا عضله ناحیه درگیر تزریق میشود. تزریق فقط چند ثانیه طول میکشد. کورتیزون گاهی با داروی بیحسی موضعی ترکیب میشود تا درمان بدون درد باشد. تاثیر آمپول کورتیزون آنی است و ماندگاری نتایج آن، به ویژه در صورت استفاده برای رفع اسکار و کیست، طولانی و حتی دائمی است.
محل تزریق با پانسمان سبکی بسته میشود. بیمار باید محل تزریق را به مدت ۲۴ ساعت پوشیده و تمیز نگه دارد. اگر بیمار احتیاط کند، پس از تزریق نیاز به هیچ اقدام دیگری نخواهد بود. از آنجاییکه سر سوزن تزریق آمپول کورتیزون بسیار ظریف است، این تزریق جای زخمی ایجاد نمیکند و برای بیمار ناراحت کننده و دردناک نیست. تزریق کورتیزون برخلاف استفاده از دیگر داروهای ضدالتهابی و التیامدهنده تقریباً هیچ گونه عوارضی ندارد.
تزریق ژل
تزریق ژل روشی مناسب برای درمان و از بین بردن گونههای خاصی از جای جوش است که بهترین نتیجه را در از بین بردن جای زخم غلتکی و جای زخمهای واگنی متوسط به دست میدهد. تزریق ژل درمانی ایمن است که بیمار به خوبی آن را تحمل میکند. ژل فرورفتگیهای جای زخم را پر میکند تا پوست صاف و یکدست شود. تزریق ژل روشی مناسب برای جبران تحلیل چربی و کاهش حجم ناشی از جای جوش به شمار میرود. متخصص ابتدا مقداری کرم بیحس کننده موضعی را روی نقطه مورد نظر میزند تا بیمار کاملاً راحت باشد. یخ همواره برای تسکین درد و کاهش احتمال کبودی به کار برده میشود. بنابراین لازم نیست نگران تحمل درد حین تزریق باشید.
نتایج تزریق ژل چشمگیر است و پوست پس از پر کردن جای زخم با ژل صاف میشود. نتایج تزریق ژل موقتی است و ژلهایی مانند بلوترو، رستیلان، ژوویدرم و پرلین نتایجی با ماندگاری چند ماهه تا یک ساله را به دست میدهند. البته اگر تزریق ژل در کنار روشهای مختلف لیزر درمانی از قبیل لیزر فرکشنال غیرابلیتیو و لایهبرداری موثر و عمقی با مواد شیمیایی انجام شود، جای زخم تا حد زیادی محو میشود و پوستی سالمتر و شاداب با بافت بهتر به دست میآید.
از بین بردن جای زخم با لیزر
هر نوع جای زخم در هر اندازهای را میتوان با لیزر درمان کرد. در این روش پالسهای انرژی نورانی مستقیماً به پوست تابانده میشود تا تولید طبیعی کلاژن در پوست افزایش یابد و فرایند ترمیم و جوانسازی پوست برانگیخته شود. پس از آن که لایههای فوقانی پوست با پوست جدید و شاداب جایگزین شد، جای اسکار به تدریج پوسته پوسته میشود، میریزد و ناپدید میگردد.
قابل تنظیم بودن دستگاه لیزر و امکان استفاده از سریهای با اندازه مختلف به متخصصین اجازه میدهد تا درمان را متناسب با نیاز بیمار سفارشی کنند. به این ترتیب جای زخم بهتر هدف قرار گرفته میشود و نتایج مطلوبتری حاصل میشود. لیزر درمانی روشی بسیار کارآمد است که بهترین نتایج ممکن را با حداقل عوارض جانبی به دست میدهد. تنها عارضهای که تا کنون پس از لیزردرمانی گزارش شده است، قرمزی و ورم مختصری است که ظرف چند ساعت برطرف میشود. از این گذشته تمامی بیماران تایید میکنند که درمان با لیزر کاملاً بدون درد است.
برای از بین بردن اسکار معمولاً باید سه جلسه درمان در فواصل یک تا سه ماهه انجام شود. تعداد جلسههای درمان برای رسیدن به نتیجه مطلوب به قدرت تنظیم شده لیزر و نتیجه نهایی بستگی دارد. لیزر با قدرت بالاتر نقاط بیشتر و عمیقتری را پوشش میدهد و بهبودی حاصل از استفاده از آن در یک جلسه نیز محسوستر است، البته قدرت بالاتر به معنای قرمزی و پوستهریزی بیشتر، افزایش احتمال تاول زدن و دوران بهبود طولانیتر نیز هست. عوارض جوانسازی و ترمیم پوست با لیزر فرکشنال نادر است. تاول زدن خفیف، به ویژه در صورت درمان چانه و گیجگاهها در تراکم و قدرت بالا، مشاهده میشود که معمولاً خودبه خود برطرف میشود. جای زخم حاصل از لیزردرمانی کاملاً نامشخص است.
جراحی بریدن جای زخم
جراحی جای زخم برای تغییر موقعیت یا کوچک کردن جای زخم به روشهای زیر انجام میشود:
- جدا کردن جای زخم و بستن مستقیم پوست: جراح جای زخم را میبرد، سپس پوست اطراف را میکشد و به هم بخیه میزند تا اسکار جدید و تمیزتری شکل بگیرد.
- بریدن جای زخم و تغییر موقعیت آن: جراح اسکار را میبرد و جهت آن را تغییر میدهد تا همراستا با خط طبیعی کششی پوست شود و حالت انقباض و کشیدگی از بین برود.
- جدا کردن جای زخم و پیوند پوست: جراح جای زخم را میبرد و آن را با پیوند پوستی گرفته شده از بخش سالمی از بدن بیمار جایگزین میکند. پیوند پوست ممکن است جزئی یا با ضخامت کامل باشد.
بدون دیدگاه